Vi har alle vært der, hvert fall de av oss som er menn. Å spørre noen ut på date kan være både utfordrende og spennende. Får man et ja er jo det selvfølgelig hyggelig, men får man et nei setter dette som oftest en demper på dagen. Særlig dersom det er noen man har hatt et godt øye til lenge.

Uansett hvem man skal spørre ut er det visse spilleregler man burde følge. I denne artikkelen vil vi lage en kort oversikt over hva du burde unngå og hva du burde fokusere på når du spør noen ut på en date.

Husk at du aldri er teit

Aller først er det viktig å presisere at det ikke er teit å spørre noen ut på date, uansett hvordan du gjør det og uansett hva slags svar du får. Bare det at du turte viser at du er modig og er positivt. Det er ikke verdens undergang om personen du spør sier at hun eller han er opptatt eller lignende.

Dersom du aldri spør noen ut på date vil du heller aldri få noen særlige resultater. Derfor er du nødt til å gjøre dette. Uansett hva slags svar man får er det viktig å huske på at man som oftest aldri vil angre på at man prøvde. Derfor er det bare å hoppe i det!

Ikke spør noen ut på date

Overskriften er kanskje misvisende. Poenget er ikke at du ikke skal spørre noen ut på date, men at du ikke nødvendigvis trenger å kalle det for en date. Dette kommer litt ann på hvor du har møtt den andre personen, men uansett er det som oftest greit å unngå ordet date eller lignende.

Det gjelder som oftest bare å gjøre det så lettbeint som overhodet mulig. For eksempel kan du initiere en samtale og begynne å snakke om hvor god kaffe de har på den og den kafeen, for deretter å spørre om den andre personen blir med å ta en kaffe der en dag. Det trenger ikke være åpenbart at du spør den andre personen med ut på date, selv om vedkommende ofte vil skjønne det.

Et annet poeng er å invitere den andre personen med på noe personen vet du ofte gjør. Da blir det mer naturlig, og ikke en så “dateaktig” aktivitet. Dersom den andre personen sier nei så er det bare å si at det ikke er så farlig, og at du bare tar med deg noen andre.

Husk at spillereglene er litt annerledes dersom det dreier seg om nettdating. Her er det så åpenbart hvorfor begge partene er der, slik at det ikke er så mye å skjule. Her er det som oftest bare å spørre om den andre personen blir med på en kaffe eller en øl etter at dere har snakket litt.

Velg lettbeinte aktiviteter

Sjansen for å få et ja er som oftest mye større dersom du velger en lettbeint aktivitet. Grunnen til dette er at det blir en mindre investering for den andre parten. Dersom du for eksempel foreslår en helaften med en treretters på en superfin restaurant kan dette virke mye mer krevende enn en gåtur i parken eller et kafebesøk. Det samme gjelder lange skogs- og fjellturer og lignende.

I tillegg til dette burde du unngå å foreslå aktiviteter hvor hun eller han kan få inntrykk av at vedkommende skylder deg noe etter daten. Dette gjelder for eksempel restaurantbesøket nevnt ovenfor. Da vil ofte personen være usikker på om du skal betale for alt, eller om dere skal dele regningen. Uansett vil det ikke være så veldig gunstig for den andre personen, og dette kan være en grunn til at personen ikke vil bli med.

Derfor burde du velge lettbeinte aktiviteter som ikke krever noen særlig investering tids- og pengemessig. Piknik i parken, tur i byen, kaffe på en kafe, øl på en bar og lignende er alltid sikre alternativer. Du trenger jo ikke finne opp kruttet.

Hva om jeg får et nei?

Mange er redde for å spørre noen om de blir med på date fordi de er redde for å få et nei. Dersom du får et nei er det viktig å huske på at dette ikke er verdens undergang. Hva er det egentlig som kan skje?

De færreste er slemme, og det er ikke sånn at den andre personen leende vil fortelle til andre om at du spurte hun eller han med ut på en date. De færreste vil nok fortelle om det til mer enn et par personer, og uansett er ikke dette så veldig farlig. Det er heller ikke slik at personen du spurte ut på date vil tenke negativt om deg selv om hun eller han sa nei. De fleste vil tenke at du er modig, og dette er alltid bare et pluss.

Aller viktigst er det å være klar over at det ikke alltid er deg som er grunnen til at den andre personen sa nei. Ofte er det mange faktorer som er involvert, og samme person kunne som oftest like gjerne sagt ja for en måned siden. Faktorer som kan spille inn er for eksempel om personen har noen andre hun eller han flørter med fortiden, om personen er interessert i å date for øyeblikket, personens dagsform og humør, og lignende.

Det er altså utrolig mange ting som spiller inn og disse er ofte utenfor din kontroll. Slikt sett trenger du ikke grave deg ned i en deprimert grav dersom en person du spør ut sier nei. Kanskje er personen interessert igjen om et par måneder.

Hva om personen avlyser i siste liten?

Alle som har vært på en del dater vet at daten ikke er “closet” før du faktisk møter den andre personen ansikt til ansikt. Mange får ofte angst i siste liten, eller er for eksempel slitne og ønsker heller å slappe av hjemme. Dette er helt naturlig. Lysten på å dra ut på date kan ha vært større da man faktisk avtalte den enn da man faktisk skal ut på den.

Dersom vedkommende sender melding i siste liten og avlyser er det altså ikke noe å bli lei seg for. Dette er helt normalt og har som oftest ikke noe med deg å gjøre. Selvfølgelig er det litt skuffende, men det er ikke noe du kan gjøre med det.

Det du burde gjøre i disse tilfellene er å bare skrive at det er null stress, og at du skjønner at hun har mye å gjøre. Blir du sur eller lignende er det som oftest bare å gi opp en ny date med den personen. Få frem at det ikke er verdens undergang for din del.

I tillegg burde du som oftest også unngå å foreslå et nytt møte med en gang, da kan du fort virke desperat. Det du kan gjøre er å vente en dag eller to og skrive litt mer fram eller tilbake, for så etter en uke eller lignende spørre personen ut på en ny date. Ofte kan det være en ide å vente også lenger, men dette vil varierer veldig fra tilfelle til tilfelle, og også på hva slags unnskyldning den andre personen hadde for å ikke møte deg.