Vi skriver mye forskjellig om dating på denne nettsiden, men et emne vi alltid får mye spørsmål er hva man burde gjøre på første date.

Dette emnet er veldig interessant. Det er viktig å presisere at det ikke er noen gitt fasit, og svaret vil alltid variere i forhold til om du kjenner den andre personen fra før, deres hobbyer og lignende.

Som oftest er det imidlertid visse hovedregler for hva en burde gjøre på første date og hva en ikke burde gjøre. Vi vil i denne artikkelen skrive om disse hovedreglene, og forklare hva du burde gjøre på første date og hvilke aktiviteter du burde unngå.

Aktiviteter du burde unngå

Det er som oftest visse aktiviteter man burde unngå, ikke på grunn av aktiviteten i seg selv, men hvordan de vil påvirke selve daten. Vi skal si de viktigste her.

Aktiviteter hvor dere ikke kan kommunisere

Generelt kan en si at man burde unngå aktiviteter hvor dere ikke kan snakke så mye sammen. Grunnen til dette er at et viktig mål med daten for begge parter er å finne ut om dere har kjemi og passer sammen med hverandre. Dette kan dere ikke finne ut av dersom dere ikke har mulighetene til å kommunisere.

Derfor er blant annet den klassiske kinodaten egentlig en veldig dårlig ide. Da vil dere bruke omtrent 2 timer av daten til å sitte stille i en mørk sal. Det sier seg selv at dette egentlig er en dårlig ide dersom man ønsker å bli kjent med hverandre. På lik linje vil aktiviteter som teater og andre show som oftest være en dårlig ide til første date.

Det er viktig å presisere at dette naturligvis ikke gjelder ubetinget. Dersom dere møtes via for eksempel nettdating vil det riktignok nesten alltid være en dårlig ide. Er saken slik at dere for eksempel kjenner hverandre litt fra før og elsker en filmserie hvor en ny film akkurat har kommet, er jo saken imidlertid en annen. Her må man rett og slett bare bruke litt sunn fornuft.

Et litt mer avansert moment ved dette er at man som en hovedregel også ønsker å kommunisere at man ikke er helt uerfaren i forhold til dating. Det er veldig uvanlig å foreslå å for eksempel dra på kino eller lignende på første date. Dersom du gjør dette kan du fremstå sosialt ukalibrert, hvilket er veldig lite tiltrekkende. Det er heller ikke positivt om du foreslår en date hvor det er tydelig at du ikke ønsker å finne ut noe mer om han eller henne, og at du da underkommuniserer at du allerede er solgt – særlig hvis dere ikke kjenner hverandre så godt.

Aktiviteter som krever mye investering

I tillegg til at man burde unngå aktiviteter hvor man ikke kan kommunisere burde man som oftest også unngå aktiviteter som krever mye investering. Det er flere grunner til dette.

For det første vil en aktivitet som krever mye investering kreve mye av deg enten i forhold til tid eller penger. Fra en person som har vært på en del dater kan jeg fortelle deg at sannsynligheten er liten for at en spesifikk date vil lede deg til drømmemannen eller drømmedamen. Du er nødt til å dra på en del dater, særlig dersom du dater fra nettet, hvilket blir mer og mer vanlig.

Dermed vil det bli veldig krevende tids og/eller pengemessig dersom du skal bruke utrolig mye ressurser på hver date. Lange turer eller kjempedyre restaurantbesøk er som oftest ikke forenlig med andre mål og planer du har i livet.

For det andre er en nesten like stor grunn at det er vanskeligere å si ja til slike dater. Det er jo ikke slik at den andre parten alltid har et klart ja eller nei i forhold til om han eller hun vil dra på en date med deg. Den andre personen vil alltid ha mye å gjøre, og dagsform og lignende vil også påvirke hvor interessert den andre personen er.

Uansett vil sjansen for å få med den du ønsker på date som oftest være mindre dersom du foreslår noe som krever mye ressurser. Da blir det mer for den andre personen og binde seg til. Dersom du foreslår å gå en lang tur i skogen, vil dette være en veldig stor investering for den andre parten. Dette gjelder også i forhold til en middag på en dyr restaurant. Da vil den andre personen som oftest tenke at han eller hun enten må være med på å splitte regningen, eller havner i en slags underbevisst gjeld til den andre. Uansett er det lite å tjene ved dette.

I tillegg vil det være en større investering for den andre personen å bli med på en slik date fordi slike dater er vanskeligere å komme seg ut av. Dette vil den andre personen også tenke, og dette vil også gjøre personen mindre tilbøyelig til å bli med på daten. Dersom den andre personen vet at det er en lettbeint date som man når som helst kan avslutte vil dette være det beste.

Dette er jo også viktig i forhold til deg selv. Det kan jo også godt hende at du ikke synes den andre personen er så interessant, eller at det blir ganske klein stemning. Uansett vil det da være greit for din del om det er en aktivitet hvor det er enkelt å si takk og farvel.

Det er viktig å presisere at dette bare er en hovedregel og ikke gjelder uten unntak. Dersom dere kjenner hverandre litt fra før vil mange av disse reglene ikke gjelde, og da er det greit å gjøre noe som krever litt mer investering. Dette gjelder jo også særlig for for eksempel andre og tredje date. Igjen må man bruke sunn fornuft.

Gode datingaktiviteter til første møte

Nå har vi altså skrevet om noen aktiviteter man som oftest burde unngå og prinsippene bak hvorfor man burde unngå disse. Da er det på tide å komme med eksempler på hva man faktisk burde gjøre. Her er det egentlig ikke noen enkeltaktiviteter man må gjøre eller ikke, det viktigste er å bruke prinsippene vi skrev om i forrige avsnitt. Det gjelder å finne en date som er lettbeint og lite ressurskrevende hvor dere kan kommunisere med hverandre og finne ut om dere er en god match.

En veldig god datingaktivitet til første møte er rett og slett bare å ta en kaffe på en kafe. Grunnen til dette er at det er så enkelt å si ja til. Alle har tid til å møte en annen en gang i løpet av uka på en kafe i 1,5 time. Det er også veldig lite ressurskrevende i form av tid eller penger. En annen fordel med å møtes på en kafe er at det er en veldig lite bindende aktivitet. Slikt sett kan du, eller den andre parten, når som helst avslutte møtet dersom det er tydelig at dere ikke passer sammen. Som en hovedregel burde man imidlertid ikke dra før en time, noe annet kan være ganske uhøflig.

En annen god datingaktivitet til første møte er å ta en øl på en pub eller lignende på kvelden. Dette er ofte litt mer hyggelig enn å bare ta en kaffe, og det kan enklere bli en litt mer romantisk stemning. Slikt sett anbefaler vi dette i like stor grad som å bare ta en kaffe.

Hvilke valgmuligheter man har vil være avhengig av hvilken årstid det er. På vinterstid er det gjerne litt færre muligheter enn på sommeren. Dersom det er sommer er det en veldig god ide å gå en tur i parken eller ha en piknik eller lignende som første møte. Dette er lettbeinte aktiviteter hvor stemningen allerede er god, særlig dersom det er en fin sommerdag.

Fordelen med å gå en liten tur i byen eller lignende er at det alltid vil være noe å snakke om, da man hele tiden vil få nye impulser. Slikt sett vil samtalen kanskje ha mer flyt enn dersom dere sitter stille på restaurant. For deg som ikke er så god til å smalltalke kan dette også være et moment.

Husk at dette naturligvis bare er noen grove eksempler. Det er egentlig bare oppfinnsomheten din som setter grenser. Det er utrolig mye å gjøre, og du burde ikke anse deg bundet av disse forslagene. Dersom dere har en felles hobby eller lignende, er det jo også en veldig god ide å gjøre nettopp dette.

Oppsummering

Vi har nå altså kommet med noen grove eksempler på hva du burde gjøre og hva du ikke burde gjøre. Det viktigste er nok, som vi tidligere har presisert, at det er en lettbeint og enkel aktivitet. Du burde prøve å kommunisere til den andre parten at dette ikke er noen bindende greie, men at der er et enkelt og hyggelig møte hvor dere kan se om dere har kjemi eller passer sammen. Noe særlig mer er det egentlig ikke å skrive i denne omgang. Da er det bare å ønske deg god dating.